Hur man bäst anordnar en trevlig klassåterträff

När man samlar sin före detta klass vill man helst att alla ska få en så trevlig upplevelse som möjligt. Hur går man då tillväga? Läs nedan så får du en större insikt!

Vad är en klassåterträff?

En klassåterträff är så enkelt som det låter – en ny chans att se sin tidigare klass på nytt. Oftast handlar det om en högstadie- eller gymnasieklass som återförenas. Den gamla generationen kanske väljer att samla klasskamraterna från realskolan istället. Återträffen brukar oftast vara ett bra tag efter avslutningsdagen, åtminstone från 10 upp till 40 år efter det datumet. Tyvärr är det så att en del klasskamrater från förr avlider innan man träffas igen, men det är ett ofrånkomligt faktum som måste accepteras. För att hedra den framlidne kan man exempelvis hålla en tyst minut i början av återträffen, men mer än så behöver man moraliskt sett inte göra då det trots allt är fokus på att samspråka över gamla, fina minnen ihop.

Hur tar man kontakt med de tidigare klasskamraterna?

Med internets intåg är det lättare än någonsin att ha pejl på sina klasskamrater. Det finns till och med tjänster utformade för ändamålet. Därtill finns Facebook och sociala medier samt söktjänster för telefonnummer och adresser. Hur man själv väljer att gå till väga är frivilligt men man bör ha en ”Om svar anhålles (OSA)”- datum bifogat. Se till att alla får en inbjudan, de som var värstingar kan ha lugnat ner sig medan de lugna plugghästarna kan vara mer framfusiga. Människor är dynamiska och ändrar sig genom livet – vore det inte trist att se någon klasskamrats oväntade utveckling?

Man bör inte uppmana någon tveksam att delta, då är risken att tillställningen blir krystad och så vidare. Var också noga med att ange eventuell deltagaravgift och hur den betalas.

Själva arrangemanget

Själva arrangemanget kan ordnas inne eller ute beroende på väder, antalet deltagare och vad ekonomin tillåter. Somliga nöjer sig med att träffas i ett partytält medan andra vill hyra en herrgård med övernattning för ändamålet. Oavsett lokal kan man duka upp bordet med Pappersmuggar med tryck som är avsedda att drickas ur. Pappersmuggar är bättre för miljön än motsvarigheterna av plast!

Vad gör man på själva klassåterträffen?

Man bör undvika att ha ett upplägg som beskrivs i filmen Återträffen och verkligen inkludera alla klasskamrater oavsett vilket anseende de hade under skolåren. Meningen är att man ska äta, dricka, skratta och kanske ha quiz eller liknande. Ett sätt att lära känna varandra mer ingående kan vara att fråga vad de gör nuförtiden eller om de har familjer och så vidare. Det var trots allt kanske ett bra tag sen alla såg alla på en och samma gång.

Lycka till med klassåterträffen och gör kvällen magisk och till något som med glädje kan tittas tillbaka på!