Filmer om klassåterträffar

Hur länge sedan var det du träffade dina gamla klasskamrater? Många av dem som man tillbringade flera timmar om dagen tillsammans med har man inte sett sedan man tog studenten och det är klart att man ibland undrar vad som blev av dem. Facebook och sociala medier har gjort det enklare att hålla kontakten, man kan själv göra en snabb koll för att bli uppdaterad om gamla klasskamraters liv. Tycker du att tanken på att träffas åter igen känns spännande? Det är du inte ensam om, det har skrivits både böcker och skapats kända filmer om ämnet, speciellt i Sverige.

Återträffen

Det var inte länge sedan filmen Återträffen skapade stor debatt i Sverige. Dramafilmen skapades av filmregissören och konstnären Anna Odell och behandlade ämnen som mobbning och hierarkier i skolan. Odell hade tidigare fått uppmärksamhet för sitt konstprojekt, Okänd kvinna 2009-349701, där hon spelade en psykiskt sjuk kvinna med självmordstankar. Hon iscensatte en episod på Liljeholmsbron i Stockholm och blev kort därefter hämtad av svensk polis som tog med henne till den psykiatriska akutmottagningen på S:t Görans sjukhus. Filmen Återträffen blev hennes nästa projekt. Den tar vid 20 år efter att klassen har upplösts. Handlingen går ut på att det planeras en klassåterträff, men alla är inte bjudna. Endast en person saknar inbjudan, Anna Odell själv. Filmen är en återskapning om hur hon tror att klassträffen skulle ha gått till. Filmen är skapad med skådespelare, är snyggt producerad och detaljrik med snygga och billiga väskor och andra väl uttänkta scendetaljer. Sedan bjuder hon in sina dåvarande klasskamrater för att se filmen.

barabar2.se

Klassfesten

Återträffen hade premiär den 15 november 2013 och mottogs gott av både kritiker och publik. Anna Odell fick bland annat pris för bästa debutfilm i Filmfestivalen i Venedig 2013 och tog även hem två Guldbaggar för bästa film och bästa manus. I 2014 fick hon även Dagens Nyheters kulturpris för sina insatser. En annan välkänd svensk film Klassfesten som kom ut i 2002, regisserad av Hannes Holm och Måns Herngren. Även här har det gått 20 år sedan klassen upplöstes men här får huvudpersonen Magnus Edquist, spelad av Björn Kjellman, en inbjudan. Han tvekar länge då hans skoltid var fyllt av ångest och något som han helst inte skulle vilja återuppleva. Han bestämmer sig för att besöka klassträffen av andra anledningar, han tror nämligen att det kan finnas en chans att hans gamla kärlek Hillevi, spelad av Inday Ba, kan göra ett besök även hon. Cecilia Frode vann en Guldbagge i 2003 för bästa kvinnliga biroll.