Arrangera en lyckad klassåterträff

Att återuppta kontakten med gamla skolkamrater eller sina forna bästa vänner, kan vara något som många gläder sig åt när åren har gått och tystnaden människor emellan börjar bli jobbig. Nyfikenheten behöver stillas och man vill gärna se hur folk ser ut efter en lång tid, vad de gör och hur de har tacklat livet. Blev saker och ting som de tänkt sig och är klassens snygging lika attraktiv idag som han/hon var då? Idén börjar forma sig – låt oss arrangera en klassåterträff!

Men hur ska man göra för att återträffen ska bli så lyckad som möjligt? Finns det kanske folk som gick i klassen tidigare som har dåliga minnen från skoltiden och som kanske blev mobbad? Hur får man denna person att vilja se sina forna plågoandar i ögonen igen?

Steg ett – inbjudan

När man ska arrangera en klassåterträff är det viktigt att inbjudan blir så bra som möjligt. Den ska få så många som möjligt att vilja delta – även de som kanske känner sig ovälkomna på grund av dåliga minnen. Se till att vara personlig och visa att alla i klassen är lika varmt välkomna och att ni alla är lika entusiastiska att möta varandra – oavsett person. Den som tar initiativet till en klassfest/återträff bör vara extra uppmärksam på hur han/hon adresserar sig till sina kamrater. Tänk på att syftet är att sopa gammalt groll under mattan och att få en nystart igen.

Underhållning

Att ha en återträff innebär till stor del att prata gamla minnen, men det är också bra att kanske anordna tävlingar eller ”lekar” där man får chansen att återuppta kontakten och skapa nya sociala band igen. Här är det viktigt att alla är med i spelet och får sin röst hörd. Tänk på hur folk placeras, i vilka grupper o.s.v. Kanske vore det kul om de som var oseparerbara vid tidpunkten, nu hamnar med folk som de inte umgicks med lika mycket. Kvällen ger ju en chans att samtala med varandra ändå. Har man haft kontakt under alla år ter det sig mer naturligt att umgås, men om avståndet mellan er känns extra långt, på alla sätt och vis, så kan en hemmagjord frågesport med fokus på skoltiden kanske lätta upp stämningen. Detta ger också möjligheten att berätta, diskutera och skratta. Dock bör stämningen vara vuxen – ni är ju inga barn längre. Det bör således inte bli en maskerad med Halloween-kläder för barn, utan en trevlig sammankomst i glädjens tecken.

Att finansiera återföreningen

Att ha en klassträff kan bli ett dyrt kalas, men man kan ordna det så att man gör ett knytkalas eller låta alla bidra med en slant så att värden inte ska behöva stå för allt. Vissa föredrar att hyra en lokal medan andra har träffen hemma hos någon av arrangörerna. Detta blir också det billigaste alternativet och ger en mer personlig känsla. Många tycker catering är det bästa alternativet, då även städningen är ordnad efteråt.